tereyağı
Rize Tereyağı
tereyağı tarifini sizlere yapalım. Öncelikle köy sütü alınır. Süt iki kere iyice kaynatılır. Ardından parmak yakmayacak kadar soğuması beklenir ve köy yoğurt mayası ile mayalanır. Buraya kadar anlattığımız yö... tereyağı tarifini yapalım. Mayalanan yoğurtun yaklaşık yarı miktarı kadar soğuk su yani musluk suyu eklenir. Şimdi rize tereyağını yapma sırası geldi. Elde edilen bu sıvı karışım eskiden toprak yayıklara boşa... tereyağını yapma sırası geldi. Elde edilen bu sıvı karışım eskiden toprak yayıklara boşaltılırdı ileri geri hareket ettirilerek yağ ile su ayrıştırılmış olurdu. İleriki yıllarda üstü ahşap kapaklı, kapağın or... tereyağı sıkılarak en az üç kere soğuk su ile süt kalıntısından ayrılana kadar iyice yıkanır. İsteğe göre az miktarda tuz ilave edilir. köy tereyağı ilk yapım aşamasında süt iki kere pişirildiği için çiğ tüke... tereyağı ilk yapım aşamasında süt iki kere pişirildiği için çiğ tüketilmeye uygundur. Pişirilmeyen sütten tereyağı elde edilmiş ise o yağ çiğ olarak tüketilmez. Biz burada rize yayık tereyağı diğer ismi ile r... tereyağı elde edilmiş ise o yağ çiğ olarak tüketilmez. Biz burada rize yayık tereyağı diğer ismi ile rize el yapımı tereyağı tarifini yaptık. Afiyet olsun.... tereyağı diğer ismi ile rize el yapımı tereyağı tarifini yaptık. Afiyet olsun.... tereyağı tarifini yaptık. Afiyet olsun....
Laz Böreği
tereyağı, az miktarda tuz, az miktarda karabiber ve 2 adet yumurta iyice karıştırılır. Ardından kaynatılmış ve ılık derecede olan köy sütüne yavaş yavaş eklenerek iyice karıştırılır. Muhallebi krem kıvamına g... tereyağı sürülür. Şimdi laz böreği yapılışına geçelim. Birinci yufka tepsinin dışına taşacak şekilde serilir. İkinci ve üçüncü yufka tepsi boyutunda serilir. Üstüne bir miktar öğütülmüş fındık ve ceviz dökülü... tereyağı dökülür. Ardından tepsi pişirmek için fırının içine konur. En güzel laz böreğini lazlardan yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.... ötereyağı yavaş yavaş eklenerek iyice karıştırılır. Muhallebi krem kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Soğuk bir tepsinin altına tereyağı sürülür. Şimdi laz böreği yapılışına geçelim. Birinci yufk... tereyağı sürülür. Şimdi laz böreği yapılışına geçelim. Birinci yufka tepsinin dışına taşacak şekilde serilir. İkinci ve üçüncü yufka tepsi boyutunda serilir. Üstüne bir miktar öğütülmüş fındık ve ceviz dökülü... tereyağı dökülür. Ardından tepsi pişirmek için fırının içine konur. En güzel laz böreğini lazlardan yiyebilirsiniz. Afiyet olsun....
Çayeli Kuru Fasulyesi
tereyağı, ev yapımı domates salçası, ev yapımı biber salçası eklenir. Biraz kavrulduktan sonra üzerine yarım pişirilmiş et ilave edilir. Kısık ateşte yeniden kavrulur. Son olarak üzerine sütte dinlendirilmiş ... tereyağı... ftereyağıarifi de denilmektedir. Biz burada geleneksel fasulye tarifini verdik. Düdüklü tencere yerine güveç tencerede pişirilebilir. Hepinize afiyet olsun.... tereyağı...
Mısır Ekmeği
tereyağı sürülmüş sıcak tepsiye hamur güzelce yayılır. Elimiz hafif ıslatıldıktan sonra hamurun üzeri düzeltilir. Piştikten sonra kolay kırılması için bıçakla baklava gibi çizgiler yapılır. Ardından fırında y... tereyağı... atereyağıe kadar karıştırılır. tereyağı sürülmüş sıcak tepsiye hamur güzelce yayılır. Elimiz hafif ıslatıldıktan sonra hamurun üzeri düzeltilir. Piştikten sonra kolay kırılması için bıçakla baklava gibi çizgil... tereyağı sürülmüş sıcak tepsiye hamur güzelce yayılır. Elimiz hafif ıslatıldıktan sonra hamurun üzeri düzeltilir. Piştikten sonra kolay kırılması için bıçakla baklava gibi çizgiler yapılır. Ardından fırında y...
Turşu Kavurması
tereyağı eklenmiş olmalıdır. Soğan ve fasulye turşusu ocakla kavrulurken üzerine bir miktar karabiber, pul biber, kekik ve maydanoz ilave edilir. Ardından kavurma turşusu servise hazırlanmış olur. Burada ifad... utereyağıuları kavanozdan çıkartılır. Su ile yıkandıktan sonra bir miktar doğranmış beyaz soğan ile bir tavaya konur. Öncesinde tavaya sıvı yağ ve tereyağı eklenmiş olmalıdır. Soğan ve fasulye turşusu ocakla k... tereyağı eklenmiş olmalıdır. Soğan ve fasulye turşusu ocakla kavrulurken üzerine bir miktar karabiber, pul biber, kekik ve maydanoz ilave edilir. Ardından kavurma turşusu servise hazırlanmış olur. Burada ifad... ıtereyağıat dolduktan sonra turşu karışımı bir kavanoza doldurulur. Kavanoz kapağı kapatılmadan önce içerisine musluk suyu eklenir. Sudan sonra üzerine üzüm asma yaprağı birkaç tane konur. Üzüm yaprağı turşuya... tereyağı eklenmiş olmalıdır. Soğan ve fasulye turşusu ocakla kavrulurken üzerine bir miktar karabiber, pul biber, kekik ve maydanoz ilave edilir. Ardından kavurma turşusu servise hazırlanmış olur. Burada ifad...
Karalahana Ezmesi
tereyağı, sıvı yağ, iç yağı, kuru kırmızı acı biber ile birlikte yeniden kaynatılır. Karalahana ezmesi yapılışında en önemli olan hususlardan biri lahananın ezilmesidir. Lahana ezmesinde kullanılan tahtanın ö... tereyağı... rtereyağı miktarda mısır unu katılıp karalahana ezmesi kıvamına kadar ulaşana kadar aynı yönteme devam edilir. Ardeşen lahana ezmesi, ayder lahana ezmesi, Rize lahana ezmesi tarifinin tüm detaylarını sizlere b...
Hamsili Ekmek
tereyağı, sıvı yağ ve tuz gereklidir. Hamsili ekmeğin içerisinde mısır unu kullanıldığı için hamsili mısır ekmek ismi ile de anılmaktadır. Artvin'in Hopa ilçesinde hamsili ekmek çok tüketildiği için Hamsili e... tereyağı ve sıvı yağ eklenir. Üzerine küp şeker büyüklüğünde doğranmış soğan, ardından domates, ardından salça ve sivri yeşil biber eklenir. Az miktarda karıştırıldıktan sonra küp şeker boyutunda kesilmiş paz... htereyağıasıdır. Bir miktar mısır ununa önce tuz eklenir ve karıştırılır. Sonra sıcak su eklenir. Hamura yakın kıvama gelince içerisine pazılı karışımın eklenir. Sonra önceden hazırlanmış maydanoz, pul biber, ...
Muhlama
tereyağı ve tuz gereklidir. Şimdi muhlama nasıl yapılır sorusuna cevap verelim. Öncelikle köy tereyağını orta ısıda yanan ocaktaki tavaya koyunuz. Tereyağı köpürüp renk değiştirdikten sonra ocağı kısık ateşe ... tereyağını orta ısıda yanan ocaktaki tavaya koyunuz. Tereyağı köpürüp renk değiştirdikten sonra ocağı kısık ateşe getiriyoruz. Teyeyağı yanmadan üzerine bir miktar mısır unu, buğday unu ve tuz katıp kaşıkla i... tereyağı köpürüp renk değiştirdikten sonra ocağı kısık ateşe getiriyoruz. Teyeyağı yanmadan üzerine bir miktar mısır unu, buğday unu ve tuz katıp kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Ardından muhlamalık peynirlerin ... tereyağının ve peynirin kalitesidir. Bir de küflü peynir mıhlama tarifinin vazgeçilmezidir. Çünkü küflü peynir hoş bir koku ve eşsiz bir lezzeti muhlamaya sağlamaktadır. Siz de yerel muhlamanın tadını merak e... ötereyağığını orta ısıda yanan ocaktaki tavaya koyunuz. Tereyağı köpürüp renk değiştirdikten sonra ocağı kısık ateşe getiriyoruz. Teyeyağı yanmadan üzerine bir miktar mısır unu, buğday unu ve tuz katıp kaşıkla... tereyağı köpürüp renk değiştirdikten sonra ocağı kısık ateşe getiriyoruz. Teyeyağı yanmadan üzerine bir miktar mısır unu, buğday unu ve tuz katıp kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Ardından muhlamalık peynirlerin ... tereyağının ve peynirin kalitesidir. Bir de küflü peynir mıhlama tarifinin vazgeçilmezidir. Çünkü küflü peynir hoş bir koku ve eşsiz bir lezzeti muhlamaya sağlamaktadır. Siz de yerel muhlamanın tadını merak e...
Kaçkar Dağları Milli Parkı
tereyağı ile beslenmiştir. Bozulmamış doğasından ötürü yaylalarda yaşayan yerel halk daha uzun ömürlü ve sağlıklı ömür sürdüğü bilinmektedir. Kaçkar dağları milli parkı toplamda 53 bin hektarlık bir alana sah... tereyağı... tereyağı... tereyağı...
|
|
|