Turşu kavurması bölgede tercih edilen bir yemek türüdür. Karadeniz usulü fasulye turşusu kavurması en bilinen türüdür. Az miktarda da olsa lahana turşu kavurması yapılmaktadır. Biz en çok tercih edilen olan fasulye turşu kavurmasının tarifini vereceğiz. Öncelikle fasulye nasıl yetiştirilir onu biraz açıklayalım. Nisan ayın ile Haziran ayı arasında fasulye ekimi yapılır. Nisan ayında ekilen fasulyeye tez gelen fasulye, haziran ayında ekilen fasulyeye geç gelen fasulye denir. Tez gelen fasulye ekimden sonra yaklaşık 60 günde hasat edilir. Geç gelen fasulye ise ekimden sonra yaklaşık 90 gün sonra hasat edilir. İklim ve yağmur durumuna göre hasat günü değişebilmektedir. Şimdi fasulye turşusu yapımı nasıl olur onu açıklayalım. En taze fasulyeler hasat edilir. Fasulyenin uçları ayıklanır. Ardından kaynar su bulunan bir tencereye konur ve 2 veya 3 dakika içinde çıkartılır. Ardından soğuk suyun içine konur ve kısa süre içinde soğuk sudan çıkartıldıktan sonra kuruması için temiz düz bir zeminde bekletilir. Turşu malzemeleri hazırlanır. Taze toplanmış acı biber, ezilmiş sarımsak ve bir miktar tuz hazırlanır. Daha önce hazırlanan fasulyeler ile turşu malzemeleri iyice karıştırılır. Karışım 12 saat boyunca dinlenmeye alınır. 12 saat dolduktan sonra turşu karışımı bir kavanoza doldurulur. Kavanoz kapağı kapatılmadan önce içerisine musluk suyu eklenir. Sudan sonra üzerine üzüm asma yaprağı birkaç tane konur. Üzüm yaprağı turşuya özel bir tat katmaktadır. Kapağı sıkıca kapatılır. İklim şartlarına ve hava sıcaklığına göre kavanozdaki turşunun yenecek kıvama gelmesi değişmektedir. Sıcak yaz aylarında kavanozdaki turşu 15 güne tam lezzetli olurken, daha soğuk sonbahar aylarında bu süre 30 güne kadar uzamaktadır. Turşu yaparken bir detayı da sizlere açıklayalım. Turşuda tuz miktarı çok önemlidir. Tuz az olur ise turşu kendi kendine erkende bozulur. Fazla olur ise lezzetli olmaz. Tuzun oranı çok önemlidir. Şimdi turşu kavurması nasıl yapılır onu açıklayalım. Tam kıvamına ulaşmış fasulye turşuları kavanozdan çıkartılır. Su ile yıkandıktan sonra bir miktar doğranmış beyaz soğan ile bir tavaya konur. Öncesinde tavaya sıvı yağ ve tereyağı eklenmiş olmalıdır. Soğan ve fasulye turşusu ocakla kavrulurken üzerine bir miktar karabiber, pul biber, kekik ve maydanoz ilave edilir. Ardından kavurma turşusu servise hazırlanmış olur. Burada ifade ettiğimiz tarif rize usulü turşu kavurmasıdır. Rize turşu kavurması, ardeşen turşu kavurması, ayder turşu kavurmasını yemek isterseniz sizleri yöreye bekleriz. Şimdiden afiyet olsun.
Arama Sonuçları
Turşu kavurması Karadeniz usulü fasulye turşusu kavurması lahana turşu kavurması fasulye turşu kavurması fasulye nasıl yetiştirilir tez gelen fasulye geç gelen fasulye fasulye turşusu yapımı fasulye turşusu yapımı nasıl olur taze fasulyeler acı biber ezilmiş sarımsak turşu malzemeleri üzüm asma yaprağı üzüm yaprağı turşu kavurması nasıl yapılır fasulye turşuları karabiber pul biber kekik maydanoz kavurma turşusu rize usulü turşu kavurması Rize turşu kavurması ardeşen turşu kavurması ayder turşu kavurması
|
|