Lahana karadeniz bölgesinde sofları süslemektedir. Rize lahana yemeği denince akıllara ilk gelen yemek türü vurma lahana veya lahana ezmesi yemeğidir. Karalahana ezmesi tarifini köylerde hazırlandığı şekilde sizlere açıklayacağız. Öncelikle taze toplanmış lahanalar musluk suyunda yıkanır. Bıçakla iki parmak kalınlığında kesilir. Ardından kaynak sudaki tencerede haşlanır. İlk haşlama suyu dökülür. Kalan lahanalara ikinci sefer su eklenir ve tereyağı, sıvı yağ, iç yağı, kuru kırmızı acı biber ile birlikte yeniden kaynatılır. Karalahana ezmesi yapılışında en önemli olan hususlardan biri lahananın ezilmesidir. Lahana ezmesinde kullanılan tahtanın özelliğini biraz açıklayalım. Yerel lahana gürgen ağacından yapılan ahşap vurma ile ezilir. Ahşap vurmanın karalahananın lezzeti üzerinde iyileştirici etkisi vardır. Lahana mutfak robotu ile parçalanınca lezzetli olmamaktadır. Ezilince ezme sonucu çok farklı ve çok güzel bir tat meydana gelmektedir. Karalahana ezmesi nasıl yapılır son aşama ince mısır ununun yemeğe katılmasıdır. Normal mısır unu yerine köy değirmeninden elde edilen ince mısır unu kullanılmalıdır. Mısır unu yavaş yavaş tencereye aktarılır, bir yandan lahana ezme tahtası ile ezme ve pişirme işlemi devam eder. Yeteri miktarda mısır unu katılıp karalahana ezmesi kıvamına kadar ulaşana kadar aynı yönteme devam edilir. Ardeşen lahana ezmesi, ayder lahana ezmesi, Rize lahana ezmesi tarifinin tüm detaylarını sizlere burada anlattık. Genelde büyük tencerelerde köy karalahana ezmesi hazırlanır ve tamamı aynı gün tüketilmez. Ertesi gün lahana ezmesi ısıtılacağı zaman bir miktar sıvı yağ katılması gereklidir. Hepinize şimdiden afiyet olsun.
Arama Sonuçları
Lahana karadeniz Rize lahana yemeği vurma lahana lahana ezmesi yemeği Karalahana ezmesi tarifi lahana ezmesi Karalahana ezmesi yapılışı Lahana ezmesinde kullanılan tahta gürgen ağacı ahşap vurma Karalahana ezmesi nasıl yapılır ince mısır unu köy değirmeni lahana ezme tahtası Ardeşen lahana ezmesi ayder lahana ezmesi Rize lahana ezmesi köy karalahana ezmesi
|
|