Rize köy tereyağı tarifini sizlere yapalım. Öncelikle köy sütü alınır. Süt iki kere iyice kaynatılır. Ardından parmak yakmayacak kadar soğuması beklenir ve köy yoğurt mayası ile mayalanır. Buraya kadar anlattığımız yöntem yoğurt mayalama yöntemi ile aynıdır. Bundan sonra rize yayla tereyağı tarifini yapalım. Mayalanan yoğurtun yaklaşık yarı miktarı kadar soğuk su yani musluk suyu eklenir. Şimdi rize tereyağını yapma sırası geldi. Elde edilen bu sıvı karışım eskiden toprak yayıklara boşaltılırdı ileri geri hareket ettirilerek yağ ile su ayrıştırılmış olurdu. İleriki yıllarda üstü ahşap kapaklı, kapağın ortası delikten yukarı aşağı elle hareket ettirilen yayıklar yaylalarda kullanılmaya başlandı. İnsan gücü ile uzun süre sıvının hareket ettirilmesi sonucu yağ küçük küçük topaklaşmaya başlar. Sıvının üstünde topaklaşan yağ kaşık ile alınır aynı işleme devam edilir. Bu yöntem sıvıdan tamamen yağ ayrılana kadar devam eder. Bütün tereyağları ayrı bir haznede biriktirilir. Arta kalan sıvı israf edilmez yoğurt ayranı olarak tüketilir. Haznede bekleyen tereyağı sıkılarak en az üç kere soğuk su ile süt kalıntısından ayrılana kadar iyice yıkanır. İsteğe göre az miktarda tuz ilave edilir. köy tereyağı ilk yapım aşamasında süt iki kere pişirildiği için çiğ tüketilmeye uygundur. Pişirilmeyen sütten tereyağı elde edilmiş ise o yağ çiğ olarak tüketilmez. Biz burada rize yayık tereyağı diğer ismi ile rize el yapımı tereyağı tarifini yaptık. Afiyet olsun.
Rize köy tereyağı tarifini sizlere yapalım. Öncelikle köy sütü alınır. Süt iki kere iyice kaynatılır. Ardından parmak yakmayacak kadar soğuması beklenir ve köy yoğurt mayası ile mayalanır. Buraya kadar anlattığımız yöntem yoğurt mayalama yöntemi ile aynıdır. Bundan sonra rize yayla tereyağı tarifini yapalım. Mayalanan yoğurtun yaklaşık yarı miktarı kadar soğuk su yani musluk suyu eklenir. Şimdi rize tereyağını yapma sırası geldi. Elde edilen bu sıvı karışım eskiden toprak yayıklara boşaltılırdı ileri geri hareket ettirilerek yağ ile su ayrıştırılmış olurdu. İleriki yıllarda üstü ahşap kapaklı, kapağın ortası delikten yukarı aşağı elle hareket ettirilen yayıklar yaylalarda kullanılmaya başlandı. İnsan gücü ile uzun süre sıvının hareket ettirilmesi sonucu yağ küçük küçük topaklaşmaya başlar. Sıvının üstünde topaklaşan yağ kaşık ile alınır aynı işleme devam edilir. Bu yöntem sıvıdan tamamen yağ ayrılana kadar devam eder. Bütün tereyağları ayrı bir haznede biriktirilir. Arta kalan sıvı israf edilmez yoğurt ayranı olarak tüketilir. Haznede bekleyen tereyağı sıkılarak en az üç kere soğuk su ile süt kalıntısından ayrılana kadar iyice yıkanır. İsteğe göre az miktarda tuz ilave edilir. köy tereyağı ilk yapım aşamasında süt iki kere pişirildiği için çiğ tüketilmeye uygundur. Pişirilmeyen sütten tereyağı elde edilmiş ise o yağ çiğ olarak tüketilmez. Biz burada rize yayık tereyağı diğer ismi ile rize el yapımı tereyağı tarifini yaptık. Afiyet olsun.