Közlenmiş mısır nedir açıklamadan önce biraz mısırı size tanıtalım. Doğu karadeniz bölgesinin en eski tarım ürünlerdinden biri de mısırdır. Mısır tohumlarının toprağa ekim işlemi yılda birkaç kere yapılmaktadır. Bu nedenle mısır hasadı da birkaç kere yapılmaktadır. İlk mısır ekim tarihi nisan ve mayıs aylarında yapılmaktadır. Bu ekimden elde edilen mahsuller erken hasat edildiği için erken gelen mısır diye de adlandırılmıştır. İkinci ekim ise Haziran Temmuz aylarında yapılmaktadır. İkinci ekiminin hasadı ise daha geç yapıldığı için geç gelen mısır diye adlandırılmaktadır. Ekimi yapılan mısır bitkisinin büyütülmesi de kolay değildir. Öncelikle mısır taneleri topraktan çıkıp 25 santim boyutuna göre ulaşınca ilk seyreltme, 50 santim boyutuna ulaşınca ikinci seyreltme yapılır. Seyreltme zayıf mısırların çekilip güçlü ve kuvvetli mısırların büyümesine izin verilmesi anlamına gelir. Yılın iklim ve yağış durumuna göre ekim tarihinden sonra hasat süresi değilmektedir. Ortalama erken gelen mısır 90 günde, geç gelen mısır 140 günde hasat edilmektedir. Yani taze Rize mısır, Ardeşen mısır, Ayder Mısır, yemek isterseniz hasat ayları kaçırmayınız. Hasat ayları genellikle temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım ayından ibarettir. Mısır vitamin deposudur. içerinde b1 vitamini, b3 vitamini, b5 vitamini, c vitamini bolca bulunmaktadır. Bölgede taze mısırlar hasat edilip odun ateşinde pişirilir. Buna közde mısır veya közlenmiş mısır denilmektedir. Rize közde mısır, ardeşen közde mısır, ayder közde mısır arıyorsanız birçok noktada bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Arama Sonuçları
Közlenmiş mısır nedir Mısır tohumları mısır hasadı ilk mısır ekim tarihi erken gelen mısır geç gelen mısır Rize mısır Ardeşen mısır Ayder Mısır b1 vitamini b3 vitamini b5 vitamini c vitamini taze mısır közde mısır közlenmiş mısır Rize közde mısır ardeşen közde mısır ayder közde mısır
|
|