Haşlanmış mısır, haşlama mısır, tencerede mısır veya süt mısır hepsi aynı mısırdır. Fakat insanlar benzer isimler kullanmaktadırlar. Pişmiş mısırı anlatmadan önce biraz mısır nasıl yetiştirilir onu size açıklayalım. Mısır bitkisi nisan ayı ile temmuz ayları arasında ekimi yapılmaktadır. Ekim zamanına, iklim şartlarına ve yağmur durumuna göre ekimden sonra hasat tarihi değişmektedir. En erken 90 günde en geç 140 günde mısırın hasadı yapılmaktadır. Taze hasat edilen mısırlar süt gibi yumuşak olduğu için ayder süt mısır, rize süt mısır, ardeşen süt mısır diye bölgelere göre adlandırılır. Aslında mısır süt değildir ama süt gibi olduğu anlatılmak istenmektedir. Taze toplanan mısırlar tencereye konup pişene kadar güzelce haşlanır. Mısır yenecek kıvama gelince sıcak olarak tüketilir. Mısırın tadını daha iyi alabilmek için üzerine biraz tuz serpmeniz önerilir. Bölgede birçok noktada taze pişmiş mısır satılmaktadır. Rize haşlanmış mısır, Ardeşen haşlanmış mısır, ayder haşlanmış mısır almak isterseniz mısırın tam yerine geldiniz demektir. Bir de bardakta süt mısırı kısaca açıklayalım. Rize ve çevresinde haşlama mısır koçanından ayrılarak bardakta sunulur. Bu şekilde süt mısır, bardakta mısır veya bardakta süt mısır olarak isimlendirilir. Sonuçta hepsi yerel mısırın suda kaynatılmasından yapılır. Hepinize şimdiden afiyet olsun.
Arama Sonuçları
Haşlanmış mısır haşlama mısır tencerede mısır süt mısır Pişmiş mısır mısır nasıl yetiştirilir Mısır bitkisi ayder süt mısır rize süt mısır ardeşen süt mısır Taze toplanan mısır taze pişmiş mısır Rize haşlanmış mısır Ardeşen haşlanmış mısır ayder haşlanmış mısır bardakta süt mısır mısır koçanı süt mısır bardakta mısır
|
|